Jak správně svařovat nerez

Svařování nerezu je obdivuhodným procesem, který ovšem vyžaduje pečlivost, preciznost a hlavně správný přístup. Představte si, že dokážete spojit kovové prvky tak, že jejich spoj bude trvanlivý, čistý a odolný vůči korozi. Tato dovednost se může zdát zastrašující, ale s pochopením základních principů a technik se dá zvládnout i s relativně malým zkušenostmi. V následujícím článku se podíváme na to, jak správně svařovat nerezovou ocel a co je potřeba znát, abychom dosáhli dokonalých výsledků.

Co je to nerez?

Většina lidí by pravděpodobně odpověděla, že se jedná o ocel, která nepodléhá korozi, ale ve skutečnosti se jedná o laickou představu. Správná definice říká, že nerezová ocel musí mít vysokou míru čistoty a může obsahovat prvky jako:

Jak svařovat nerez?

Postup svařování nerezové oceli se liší v závislosti na tloušťce a povrchové úpravě materiálu a také na použití hotového výrobku. Přestože existuje řada metod svařování nerezové oceli, existují tři, které svářeči používají nejčastěji. Tyto metody svařování nerezové oceli jsou svařování metodou TIG, odporové svařování a svařování metodou MIG. Pojďme se na tyto metody svařování nerezu podívat podrobněji.

Metody svařování nerezu:

1. Svařování metodou TIG

Svařování metodou TIG je nejčastěji používaným procesem svařování nerezové oceli, který nabízí vysokou kvalitu, všestrannost a dlouhou životnost. Tento svařovací proces vytváří nízký tepelný příkon, díky čemuž je ideální pro svařování tenkých materiálů. Při TIG svařování je využíván hořák s wolframovou elektrodou a vše je prováděno v ochranné atmosféře - argon. Plyn argon se často mísí s dalšími plyny v závislosti na potřebách konkrétního projektu, včetně helia, vodíku a dusíku. Aby se zabránilo oxidaci a zvýšila se odolnost proti korozi, lze použít jednostranný svařovací proces vytvářející ochranu inertním podpůrným plynem mezi vnitřním a vnějším svarem.
Výhody metody TIG:

2. Odporové svařování: Bodové svařování

Odporové neboli bodové svařování, jak je často nazýváno, je jedním z nejekonomičtějších typů svařování. Zařízení pro odporové svařování je neuvěřitelně univerzální, což znamená, že je lze použít jak na malých, tak na velkých projektech. Využívá elektrický proud k zahřátí roztřepených kovových okrajů a jejich spojení. Tento typ svařování je mimořádně produktivní u kovů s nízkým bodem tání, protože jej lze přizpůsobit tak, aby nedocházelo k deformaci kovu.

3. Svařování metodou MIG

Svařování metodou MIG je poloautomatický proces, který při správném provedení umožňuje pevné spojení dvou kusů nerezové oceli. Tento proces používá ochranný plyn bohatý na argon a pevnou drátovou elektrodu. Svařování metodou MIG je oblíbené, protože umožňuje svářeči využívat pulzní proud, což může usnadnit svařování těžko přístupných míst na složitých projektech z nerezové oceli. Pro stabilizaci oblouku a zlepšení kvality svaru se často používají další směsi plynů, včetně směsí s héliem, kyslíkem a oxidem uhličitým.
Výhody metody TIG:

Která metoda svařování nerezu je nejlepší?

Výběr správné metody svařování nerezové oceli závisí na tom, jaké vlastnosti hledáte. Pokud hledáte cenově dostupnější svár, může být nejlepší volbou bodové svařování. Pokud však pracujete s tenkým materiálem, může být lepší volbou svařování metodou TIG nebo svařování obloukem s wolframovým plynem.
Ve společnosti Fletonex náš tým odborníků na svařování posoudí materiály, možnosti a styl povrchové úpravy, které chcete pro každý projekt použít, aby určil, která metoda svařování bude pro daný úkol nejefektivnější.
Díky rozsáhlým znalostem v oblasti svařování a dlouholetým zkušenostem v oboru je naše společnost schopna vybrat a realizovat pro vás nejlepší metodu svařování nerezové oceli. Kontaktujte nás, abyste získali cenovou nabídku, dozvěděli se více o našem postupu a získali všechny odpovědi, které hledáte.

Chcete pomoci s vaším projektem?

Neváhejte nás kontaktovat! Zkušený odborník Vám připraví kalkulaci na míru.